tuin Vleuten

‘’Wij waren onze rommelige tuin met gewassen grindtegels zat en wilden veel groen en bloemen in de tuin. Inge kwam met twee voorstellen: een ontwerp met ronde vormen en een met strakke vormen. De bomen en struiken die we niet kwijt wilden zijn behouden. Onze voorkeur voor paarse en roze kleuren komt goed terug in de beplanting, maar ook de gele vrouwenmantel past goed. Onze tuin is niet groot, maar door de opzet lijkt hij groter en is er ook nog een verrassing, het terras aan een watertje, wat je vlak achter ons huis niet vermoedt. In de lente en zomer, hebben wij een zee van kleuren en groen in onze tuin. Daardoor hebben wij het gevoel dat we vrij zitten en niet door buren worden opgemerkt. We kijken iedere winter weer uit naar het moment dat de vaste planten weer zichtbaar worden en de knoppen aan de bomen en struiken gaan uitlopen.’’

 

 

Een achtertuin van ca. 12 x 6 meter van een stel natuurliefhebbers van middelbare leeftijd. Wens was om het bestaande terras van grind- en stoeptegels te vervangen en meer bloei en eenheid in de tuin te brengen.

 

 

Hoewel bescheiden van omvang, waren er omgevingsaspecten die beter uitgebuit konden worden. De achtergevel heeft een glazen schuifpui, de tuin ligt al in een goed begroeide omgeving en er loopt een smalle vaart achter de tuin langs, omgeven door bomen. Met de keuze voor vlonder als bestratingsmateriaal trekken we de watersfeer door in de hele tuin en ontstaat eenheid met het het al bestaande vlonderterrasje aan het water (links op tekening). Een meer diagonaal geplaatst terras en paden maken de tuin spannender Ook versterkt deze belijning het gevoel dat binnen en buiten in elkaar overgaan, omdat je meervan de de beplanting ziet vanuit het huis. Vanaf het terras loopt een vlonderpad schuin met een hoek naar het lager gelegen waterterras.Door de weelderige begroeiing is dit in de zomer niet direct te zien: een aangename verrassing en tevens een lekkere schaduwplek.

 

 

 

In de beplanting zijn bestaande heesters grotendeels bewaard: hortensia's, magnolia, kronkelhazelaar.

Deze bieden structuur voor een weelderige en rijk bloeiende onderbeplanting in groepen met onder meer vrouwenmantel en kattenkruid, die over de paden bloezen en deze zo verzachten.

De watersfeer wordt versterkt met grassen (pennisetum) en cultivars van oeverplanten als koninginnekruid, kattestaart en engelwortel. Door hoge bossige planten voor de lage schutting te plaatsen ontstaat een visuele overgang naar de groene tuin van de buren, een gratis stukje 'geleend landschap'.