Vechtse Paradijzen

 

Voor de Stichting Groene Parels dook Studio Bladgroen in het boeiende en onderbelichte verleden van de Hollandse tuinkunst. Rond 1700 had iedere zichzelf respecterende koopman een buitenverblijf met een 'state of the art' tuin erbij. De Utrechtse Vechtstreek getuigt als geen ander gebied in Nederland van deze rijkdom.

Destijds ging Nederlandse expertise in tuinaanleg en -onderhoud de hele wereld over. Zelfs de Russische tsaar Peter de Grote had Hollandse tuinmannen in dienst.

De tuinen veranderden, maar de kennis en tradities van toen leven nog voort in de passie waarmee buitenplaatseigenaren, tuinbazen en vrijwilligers dit groene erfgoed in stand te houden.

Dit project resulteerde in 2012 (Jaar van de Historische Buitenplaats) in het prachtige kijk- en leesboek Vechtse Paradijzen (uitgeverij Terra) en in de bijbehorende documentaire Pronken en Ploeteren aan de Vecht. Het boek is rijk geïllustreerd met historische prenten en tuinfotografie van Eric van Lokven.

Studio Bladgroen verzorgde samen met Emaar Producties de gehele projectontwikkeling, fondsenwerving, research en redactie.

De producties vormden de aftrap van het themajaar in de gemeente Stichtse Vecht.

Bekijk de trailer van Pronken en Ploeteren aan de Vecht: