In mei 2017 is mijn project rond architect Arthur Staal gerealiseerd. Arthur Staal (1907-1993) ontwierp rond 1950 twee flats in Utrecht aan de Graadt van Roggenweg, waar ik van 1995 tot 2018 mocht wonen. Staal won in 1935 de Prix de Rome, die hem in staat stelde reizen per motor door Noord-Afrika en het Midden-Oosten te maken. Hij legde zijn studie van de architectuur daar vast in prachtige reisschetsen. In de Tweede Wereldoorlog publiceerde hij zijn reiservaringen ook in twee boeken.

Rond 2015 heeft woningbouwcorporatie Mitros de flats opgeknapt, waarbij de bergingen in de plint voorzien zijn van melkglas ruiten en de entrees 's avonds zijn aangelicht. Dit bracht mij op het idee om een selectie van de reisschetsen af te beelden op de ramen zodat een permanente expositie in de openbare ruimte ontstaat. Een reis door het Middellandse Zeegebied langs de inspiratiebronnen van de architect.

Woningbouwcorporatie Mitros ondersteunde het project financieel en de gemeente Utrecht verzorgde een informatiebord aan de gevel. Samen met de dochter van de architect maakte ik een selectie van zijn 34 mooiste reisschetsen. Bij ieder huisnummer een. Hiernaast mijn persoonlijke favorieten daarvan.

De Graadt van Roggenweg vindt u op 5 minuten loopafstand van station Utrecht CS (Jaarbeurszijde, volg de sneltram).  De expositie loopt van huisnrs. 27-93.

Kijk hier naar het live-verslag van de presentatie van het project op 31 mei 2017.