tuin Haren 

 

‘’Een verademing dat het ontwerp totaal afwijkt van de voor ons vanzelfsprekende rechte belijning. Inge bood ons hierbij verschillende alternatieven. Heel aangenaam dat we nu overal in de tuin kunnen lopen zonder vieze voeten te krijgen. Qua beplanting kijk je zelf vaak niet verder dan naar opvallende tuinen in je omgeving. Door Inge’s  deskundige plantenkeuze hebben wij geleerd hoeveel variatie in kleur, bladvorm en grootte er is en we genieten van de kleuren en geuren. Ook de vogels vinden het hier fijn. De plantenbak annex bank is vooral in het voorjaar heel prettig voor ons om even te genieten van wat groeit en begint te bloeien, zonder dat je de tuinstoelen uit de schuur hoeft te slepen. Mooi meegenomen is dat vrijwel alle tegels weer een plaats en functie in de tuin hebben kregen.’’

 

 

 

Een ruime tuin (ca. 30 x 18 m.) bij het huis van een ouder echtpaar gezegend met veel kleinkinderen. De tuin bestond voornamelijk uit gazon met een randbeplanting van heesters en vaste planten. Hierdoor oogde de tuin wat saai en vlak. Er was een wens voor minder gazon, een terrasje in de ochtendzon en een pad van het hoofdterras naar de schuur.

 

 

Een diagonale belijning laat de tuin ruimer en dynamischer ogen. Het ochtendterras (rechts) heeft een doorloopje naar het gazon en zicht op de tegenovergelegen 'gele' border. Op het hoofdterras (onderaan) is naast de bestaande sierkers een houten plantenbak geconstrueerd die aan de randen zitgelegenheid biedt (aan de kleinkinderen).  Met een vrolijke, luchtige beplanting en pindakaasboom als parasolboom in het 'tafeltje' geplant biedt de bak een praktische en originele eye-catcher in de tuin.

 

                                                                                              

 

              

Om het uitzicht om omliggende daken te camoufleren en massa en hoogte toe te voegen zijn nieuwe bomen in de achterste border geplant: lijsterbes, appel en de bijzondere zakdoekjesboom. Een aaneengesloten beplanting met enkele heesters en sterke vaste planten zorgt dat onkruiden weinig kans krijgen.

 

Door een goed uitgedacht hergebruik van de aanwezige bestrating waren geen nieuwe materialen nodig. In de breedte van de paden is rekening gehouden met de leeftijd van de bewoners (evt. rollatorproof).

 

 

                                                                                          

Ook de meeste aanwezige heesters zijn gehandhaafd en vaste beplanting heeft een nieuwe plek gekregen. Zo bieden deze meisjesogen nu de hele zomer een goudgele kraag aan de zuilvormige sierkers.

 

 

 In de voortuin, die grotendeels in de schaduw ligt, is vooral gekozen voor planten met boeiende bladvormen- en kleuren.

 

 

 

Er zijn planten toegepast die tot in de winter overeind blijven, zoals hier in november het decoratieve glimmendgroene blad van Acanthus mollis naast de stevige paarse aren van de Agastache.

 

Betrouwbare vaste beplanting wordt de eerste jaren verlevendigd met eenjarigen die zich makkelijk uitzaaien, zoals klaproos en dwergmargriet.